Samenstelling plant
Een volgroeide Yaconplant is een hoge en brede plant. Boven de grond heb je tegen oogsttijd stevige stengels tot 2 meter hoog met een hoog en breed groen bladerenmassa dat fluweelzacht aanvoelt. Van deze bladeren kan je thee zetten of je kan ze verhakselen en inkuilen als veevoeder. Tegen de herfst verschijnen er tussen de bladeren kleine, gele bloemen.
Onder de grond groeien er 2 soorten knollen: broedknollen en eetknollen. De broedknollen zitten vlak onder de stengels en kan je, mits een correcte bewaring, het volgend seizoen gebruiken om opnieuw te kweken. De langwerpige eetknollen hebben een bruinrode schil met wit vruchtvlees. Ze kenmerken zich door hun bijzondere zoete smaak en hun laag caloriegehalte.
Je kan de verschillende onderdelen van de plant gebruiken, wat de teelt ecologisch verantwoord maakt.
Smaak en bereidingen
De eetknollen smaken bijzonder zoet. Je kan ze rauw eten maar je kan ze ook stoven, bakken, frituren, drogen of persen.
Rauw gesneden smaakt het verrassend fris en uniek (tussen peer en meloen). Gekookt is de knol smeuïg zacht en in gedroogde vorm is een bananentoets terug te vinden. Het geperste sap heeft een zoete, meloenachtige smaak. Het bevat de helft minder calorieën dan andere fruitsappen. Als siroop is het een ideale suikervervanger.
De culinaire toepassingen zijn bijzonder groot: als fruit, als apero-hapje, versneden en gemengd in een slaatje, verwerkt in lekkere soep, gekookt en fijngestampt in puree, geperst tot vruchtensap of siroop, gedroogd tot een vruchtensnack, ….
Kortom, het smakenpalet varieert naargelang zijn toestand en bereidingswijze.
Bijzondere eigenschappen
De knol wordt niet alleen gewaardeerd voor zijn smaak, maar ook omwille van de interessante stoffen die hij bevat. Hij kent tegenwoordig een duidelijke opmars als caloriearme zoetstof. Zo bevat hij een hoog gehalte aan inuline (5,25 gram per 100 gram), een verzamelnaam voor fructo-oligosacchariden (FOS). Dit zijn lange suikerketens die pas in de dikke darm gedeeltelijk worden afgebroken tot enkelvoudige suikers, waardoor deze suikermolecules maar in beperkte mate in het bloed worden opgenomen. Zo wordt de bloedsuikerspiegel constant gehouden en heeft het een lage calorische waarde. Deze eigenschappen maken yacon uiterst geschikt als alternatieve en gezonde zoetstof voor bijvoorbeeld diabetici en mensen die kampen met overgewicht. (bron: pcggroententeelt.be)